Kleedgeld

Wij hebben eerder uitgelegd dat het belangrijk is om kinderen te leren omgaan met geld door middel van zakgeld. Als jouw kinderen wat ouder worden is het verstandig om te starten met kleedgeld.

Vanaf welke leeftijd?

Het Nibud adviseert te starten met kleedgeld vanaf 12 of 13 jaar. Op dat moment voelen zij zich vaak verantwoordelijk genoeg voor hun kleding budget. Als kinderen er nog geen belangstelling voor hebben, wacht er dan niet te lang mee. Het is belangrijk dat jouw kind financiële verantwoordelijkheid leert te nemen voordat hij/zij 18 jaar wordt. Dit is een proces dat tijd kost.

Afspraken

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met jouw kind. Het Nibud heeft hierover enkele tips:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip (eens per maand/kwartaal), op=op.
  • Hoe geef je het bedrag? Op de bankrekening is tegenwoordig een goede optie;
  • Spreek af wat je kind van het kleedgeld moet kopen. Moet je kind bijvoorbeeld zelf schoenen, jas, ondergoed, sportkleding betalen? En hoe zit het met kleding voor speciale gelegenheden?
  • Bespreek met jouw kind hoe hij/zij kan sparen voor duurdere aankopen, zoals jassen en schoenen.
  • Wat te doen als jouw kind zijn spullen kwijtraakt en/of er iets kapot gaat?
  • Kleedgeld is geen middel om te belonen of straffen. Het is een middel om verantwoord met geld te leren omgaan.

Kinderen zullen fouten maken, laat je kind hiervan leren en het zelf ervaren. De consequentie is ditmaal groter als hij/zij het uitgeeft aan een nieuwe hoofdtelefoon in plaats van nieuwe winterkleding.

Hoeveel kleedgeld?

De hoogte van kleedgeld hangt af van hoeveel je te besteden hebt en wat je kind van het kleedgeld moet betalen. Uit gegevens van het Nibud blijkt dat alle kleding (ook winterjas en schoenen) voor kinderen vanaf 12 jaar gemiddeld € 47,- per maand kost voor jongens en € 54,- voor meisjes.

De doorsnee scholier krijgt ongeveer €50,- per maand aan kleedgeld.

Sta je bij ons onder bewind en/of zit je bij ons in budgetbeheer en heb je nog verdere vragen over het artikel? Of wil jij weten hoe wij als bewindvoerder/budgetbeheerder omgaan met het uitbetalen van kleedgeld? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!