Zakgeld

Het is belangrijk om kinderen te leren omgaan met geld. Door zakgeld te geven leren kinderen de waarde van geld kennen. Dit is de basis voor hun financiële toekomst, want dan moeten zij hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee. Zij moeten leren om keuzes te maken én leren te sparen als zij iets groters willen.

Hoe?

Het Nibud heeft enkele richtlijnen voor zakgeld opgesteld:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip
  • Spreek vooraf af hoelang je kind met het bedrag moet doen (week of maand) en wijk daar niet vanaf.
  • Maak duidelijke afspraken over wat je kind wel/niet van het zakgeld moet betalen. Schrijf dit bijvoorbeeld ook uit. Bijvoorbeeld: ‘€ 5,00 per maand voor cadeaus (je geeft € 7,50 cadeau aan papa/mama/broer/zus), € 5,00 mag je zelf weten waar je het aan uitgeeft’. Je kind leert dan ook zelf keuzes maken in het geld voor verjaardagen te sparen óf de maand van een verjaardag minder geld te hebben voor andere dingen.
  • Stel een tijdstip vast wanneer je kijkt of het zakgeld verhoogd kan worden.

Verder is het belangrijk dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen. Doel is om te leren omgaan met geld. Kinderen zullen ook fouten maken. Laat je kind leren van zijn fouten en het zelf ervaren. Je hoeft niet direct in te grijpen als hij/zij alles opmaakt aan zaken die volgens jou onnodig zijn.

Vanaf welke leeftijd?

Het Nibud adviseert te starten  met zakgeld vanaf ongeveer 6 jaar, omdat zij dan verschillende munten herkennen. Belangrijk dat je ook kijkt wat zelf haalbaar is én hoe jouw kind erin staat. Het ene kind wil graag op 5-jarige leeftijd starten, de ander is er pas aan toe op zijn 7e.

Hoe ouder kinderen worden des te meer besef ze krijgen dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt.

Hoeveel zakgeld?

Naar aanleiding van wat andere ouders geven, heeft het Nibud een handige richtlijn opgesteld. Wel is van belang om te realiseren dat het bedrag dat je aan zakgeld uitgeeft afhankelijk is van hoeveel je zelf te besteden hebt én wat je kind van het zakgeld moet betalen. Enkele euro’s is genoeg voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet je kind ook cadeaus of een abonnement betalen, dan is misschien een hoger bedrag nodig.

Sta je bij ons onder bewind en/of zit je bij ons in budgetbeheer en heb je nog verdere vragen over het artikel? Of wil jij weten hoe wij als bewindvoerder/budgetbeheerder omgaan met het uitbetalen van zakgeld? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!