Prijsstijgingen; steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. 

Je hoort het regelmatig voorbij komen. Boodschappen, gas, elektra, eigenlijk alles wordt duurder. En dat merkt een ieder in zijn portemonnee. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen en/of alles te betalen. Het afgelopen jaar overkwam dit zelfs 42% van de huishoudens in Nederland. Hoe ze dat oplossen? Uit het Nibud-rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022 blijkt dat steeds meer mensen:

  • Betalingsherinneringen ontvangen (rond de 30%);
  • Betalingsregelingen treffen (21 %);
  • Vragen om een voorschot op het salaris (10%);
  • Geld opnemen van de spaarrekening (30%);
  • Lenen bij familie/vrienden (20%).

Deze acties helpen alleen niet. Zeker het lenen van geld bij familie en/of vrienden; wees daar voorzichtig mee. Geld lenen bij familie en/of vrienden zorgt vaak voor onderlinge problemen én het is slechts een tijdelijk hulpmiddel. Het is noodzakelijk om structureel het uitgavenpatroon aan te passen aan de huidige prijsstijgingen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt twee dingen doen. Proberen het zelf structureel op te lossen óf hulp inschakelen.

Als u het graag wilt proberen het zelf op te lossen, is de eerste stap een budgetplan maken:

  • Noteer alle inkomsten (salaris, uitkering, toeslagen, alimentatie etc);
  • Schrijf op welke vaste lasten je hebt (huur, gas/elektra, water, verzekeringen, abonnementen, kosten voor auto/brommer etc). Ben je echt niets vergeten? Kijk ook eens in jouw bankafschriften van de afgelopen drie maanden;
  • Bedenk hoeveel geld je nodig hebt voor boodschappen;
  • Vergeet ook niet om een bedrag te reserveren voor onvoorziene uitgaven (bijv. 5% van jouw inkomen), eigen risico (€385 per jaar/ €33 per maand);
  • Haal de vaste lasten, geld voor boodschappen en reserveringen van het inkomen af.

Staat er een minteken (-) voor de uitkomst? Loop dan nog eens de vaste lasten en/of geld voor boodschappen na. Zijn er punten waar je op kunt bezuinigen? Doe dit net zo lang totdat je uiteindelijk geld overhoudt.

Kom je er zelf niet uit? Valt er niet meer te bezuinigen én blijf jij toch niet rondkomen? Stop met geld lenen, voorschotten vragen en betalingsregelingen treffen. Ga op onderzoek uit of hulpverlening iets voor jou kan betekenen.

Hulp zoeken

Zoek hulp bij uw financiën. Dit kan bij de gemeente, sociaal wijkteam én ook bij ons. U kunt samen kijken hoe u uw financiën weer op orde kunt krijgen én geldproblemen – nu en in de toekomst – kunt voorkomen.

Bij 072 Bewind en Inkomensbeheer bieden wij zowel beschermingsbewind als budgetbeheer aan. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kunnen wij samen kijken hoe wij uw financiën weer op orde kunnen krijgen.