Mijn kind wordt achttien jaar en nu?

Uw kind wordt 18 jaar, een mijlpaal! Wat voor invloed heeft het op uw budget en wat moet er allemaal geregeld worden voor uw kind? Wij leggen het hieronder aan u uit. 

Wat verandert er voor mij?

Zodra uw kind achttien jaar wordt, dalen uw inkomsten: zowel de kinderbijslag als het kind gebonden budget stoppen. De kinderbijslag ontvangt u voor het laatst op de eerstvolgende uitbetalingsdatum nadat uw kind achttien jaar is geworden. Stel, uw kind wordt op 10 mei 2022 achttien jaar. U ontvangt dan op 1 juli 2022 (tweede kwartaal 2022) de laatste uitbetaling van de kinderbijslag aangezien uw kind in aanloop naar het tweede kwartaal achttien jaar is geworden. Het kind gebonden budget stopt wel al eerder, namelijk de eerstvolgende maand nadat uw kind achttien jaar is geworden.  

Door het stoppen van de kinderbijslag en het kind gebonden budget kan uw inkomen flink dalen, terwijl uw kind niet van de ene op de andere dag het huis uit gaat. Uw budget moet dan ook worden aangepast naar de nieuwe situatie om te voorkomen dat er (nieuwe) schulden ontstaan.  

Wat moet mijn kind regelen? 

Als uw kind achttien jaar wordt, is het financieel zelfstandig. Veel verantwoordelijkheden verschuiven van en naar uw kind. Er moeten dan ook een aantal zaken geregeld worden:

  • DigiD aanvragen;
  • Zorgverzekering aanvragen; 
  • Zorgtoeslag aanvragen; 
  • Eventueel tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 
Digid aanvragen 

Het aanvragen van een DigiD kan via: www.digid.nl. Een DigiD is nodig om onder andere de zorgverzekering en zorgtoeslag aan te vragen. 

Zorgtoeslag aanvragen 

Indien uw kind minder dan € 31.138,- (norm 2021) verdient, kan hij/zij in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag kan uw kind zelf met zijn/haar DigiD aanvragen via: www.toeslagen.nl . Eventueel kan het sociaal wijkteam of de formulieren brigade uw kind hierbij helpen.  

Tegemoetkoming schoolkosten 

Als uw kind voltijd vmbo, havo, vwo of vavo doet en achttien jaar is, kan hij/zij een tegemoetkoming scholieren aanvragen voor de periode dat het voortgezet onderwijs nog duurt.  De tegemoetkoming scholieren gaat in vanaf het kwartaal na zijn/haar achttiende verjaardag. Uw kind mag naast de tegemoetkoming bijverdienen. Ook de tegemoetkoming scholieren kan uw kind met zijn/haar DigiD aanvragen via: https://duo.nl/particulier/tegemoetkoming-scholieren/ .  

Studiefinanciering 

Als uw kind een voltijd opleiding mbo, hbo of universiteit volgt, komt hij/zij waarschijnlijk in aanmerking voor studiefinanciering. De studiefinanciering kan uw kind eveneens met zijn/haar DigiD aanvragen via: https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/

Kostgeld 

Als uw inkomen daalt, waardoor het uzelf niet meer lukt om rond te komen, kunt u kostgeld aan uw kind(eren) vragen. Hoeveel kostgeld reëel is, is afhankelijk per situatie. Er dient hiervoor rekening te worden gehouden met de vasten lasten en uit hoeveel personen uw huishouden bestaat. Daarnaast moet er ook worden gekeken naar het maandelijkse financiële ‘gat’ dat er is ontstaan en hoeveel uw kind verdiend. Als bewindvoerder/budgetbeheerder kunnen wij meekijken naar een redelijk bedrag. Mocht u geen bewindvoerder of budgetbeheerder hebben, kijk dan ook eens op: https://www.nibud.nl/consumenten/kostgeld/.  

Contact

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u de financiën graag uit handen geven aan een professionele bewindvoerder? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.