Hoe houd je overzicht in abonnementen?

Mobiel, internet, televisie, sport, krant, maaltijden, Netflix, Videoland… We krijgen steeds meer abonnementen. Soms gaat het slechts om een aantal euro per maand, maar het totaal van alle abonnementen is makkelijk te onderschatten. Hoe kan je overzicht houden in jouw abonnementen?

Besparen op abonnementen

Als je het overzicht kwijt bent, is het belangrijk dit terug te krijgen. Bekijk jouw bankafschriften van het afgelopen jaar en schrijf alle abonnementen op een lijstje met de bedragen per maand/kwartaal/jaar. De kwartaalabonnementen deel je door drie om het maandbedrag te zien. Bij de jaarabonnementen deel je het bedrag door twaalf. Tel vervolgens alle maandbedragen bij elkaar op en je ziet wat je per maand kwijt bent aan abonnementen.

Geschrokken van het totaalbedrag? Tijd om wat abonnementen op te zeggen.

Start met de abonnementen die nog lopen en waar je geen gebruik meer van maakt. Bekijk voor de andere abonnementen of het écht nodig is om deze abonnementen te behouden. Voor de abonnementen die echt nodig zijn, kun je eventueel bij andere partijen kijken of het daar goedkoper is en zeg de overige abonnementen op.

Het opzeggen van abonnementen wordt vaak als lastig ervaren. Elke aanbieder heeft weer zijn eigen voorwaarden en manier. Kom je er niet uit? Maak een lijstje van welke abonnementen je wilt opzeggen én bel alle partijen achter elkaar. Zo hoef je jezelf er maar één keer toe te zetten en ben je gelijk van alle overbodige abonnementen af.

Voorkom overbodige abonnementen

Voordat je een abonnement gaat afsluiten bedenk je of het waard is. Bekijk ook goed hoelang je minimaal aan het abonnement vast zit. Bij de meeste abonnementen zit je minimaal een jaar vast aan het abonnement. Je kunt dan niet een maandje overslaan als het financieel niet uitkomt. En een paar tientjes per maand klinkt niet veel, maar op jaarbasis heb je het toch al over meer dan honderd euro.

Zoek antwoord op de volgende vragen:

  • Hoelang loopt dit abonnement? Wil ik er zolang aan vast zitten?
  • Kun je eerst een proefabonnement nemen? Zo ja, voor hoelang?
  • Loopt het abonnement daarna automatisch door of stopt het vanzelf?
  • Wat zijn de voorwaarden als je wilt opzeggen?
  • Wat zijn de maandelijkse kosten? Kan en wil je dit elke maand betalen?
  • Gaat de betaling via automatische incasso of met een rekening? Kan je zelf kiezen?
  • Is de datum van betaling te wijzigen, bijvoorbeeld naar een moment dat jouw salaris/uitkering wordt gestort?

Herinnering aanzetten

Zet een herinnering in je mobiel of agenda als je abonnementen afsluit. Als je een contract hebt dat automatisch wordt verlengd, zet de herinnering dan twee maanden van te voren. Zodoende ben je altijd op tijd met opzeggen.

Ook bij het aangaan van een proefabonnement is het handig om tijdig een melding te zetten om te kijken of het abonnement is wat je verwacht en/of het abonnement op te zeggen.

Lukt het jou niet om het overzicht terug te krijgen in jouw financiën neem dan vrijblijvend contact met ons op!