#Businesstalk: In gesprek met de ondernemers achter 072 Bewind en Inkomensbeheer

072 Bewind en Inkomensbeheer, het bedrijf van ondernemers Alyssa Doll en Linda Faas, is een bewindvoerderskantoor waarbij de cliënt centraal staat. Bewindvoerder zijn alleen was voor hen niet voldoende. Zij wilden meer kunnen betekenen voor de cliënt. Te vaak zagen zij dat het cliëntcontact verwaterde en dat de samenwerking tussen cliënt en bewindvoerder ontbrak. Veel bewindvoerderskantoren schieten hierin te kort. Om deze reden startten Alyssa Doll en Linda Faas 072 Bewind en Inkomensbeheer op. In deze businesstalk komt u meer te weten over Alyssa Doll en Linda Faas.  

Zouden jullie misschien wat meer kunnen vertellen over jullie achtergrond?

Linda Faas: Waar zou ik beginnen? Al vroeg was mijn interesse en passie voor het vak bewindvoering aanwezig. Op mijn 16e liep ik stage bij een kantoor voor beschermingsbewind, inkomensbeheer en budgetbeheer. Daarna heb ik mijn oriëntatie verbreed bij een woningcorporatie en het Juridisch Loket. Om vervolgens voldoende ontwikkelt terug te komen in het bewindvoeringsvak. Na jarenlange ervaring op te hebben gedaan als bewindvoerder, was de overstap naar een eigen bewindvoeringskantoor snel gemaakt.

Alyssa Doll: Ik heb ook jarenlang bij hetzelfde bewindvoerderskantoor als Linda gewerkt, dus voor mij lag het opstarten van een eigen bewindvoerderskantoor ook voor de hand. Alleen mijn achtergrond is nét even wat anders. In het verleden heb ik gewerkt als juridisch medewerker bij toonaangevende advocatenkantoren. Deze kennis gebruik ik dan ook om cliënten de helpende hand te bieden met de financiën en eventuele juridische vraagstukken.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om samen een bewindvoerderskantoor op te richten?

Alyssa Doll: Wij hebben van jongs af aan de ambitie gehad om ooit een keer voor onszelf te beginnen.

Linda Faas: Klopt, echter is het opstarten van een bewindvoerderskantoor in je eentje lastig bij vakantieovername, ziekte e.d.. Toen wij bij dezelfde werkgever werkzaam waren en wij er toevallig achter kwamen dat wij dezelfde wensen en ideeën hadden, maar nog niet eerder de stap aangedurfd hadden een eigen kantoor op te starten, was de keuze eigenlijk al snel gemaakt.

Alyssa Doll: Het is ons ook opgevallen dat je als bewindvoerder het vak een stuk aantrekkelijker kunt maken en het negatieve imago: ‘ik sta onder bewind en heb een bewindvoerder, maar wil hier liever niet over praten’, kan verbeteren door in te spelen op het digitale tijdperk waarin wij leven. Denk hierbij aan het gebruik maken van social media.

Linda Faas: Daarnaast hebben wij te maken met de coronacrisis, waardoor veel mensen hun baan verliezen en ondernemers als gevolg van de maatregelen van de overheid hoge schulden opbouwen. Dit was voor ons hét moment om onze krachten te bundelen en een eigen kantoor op te richten.

Je hebt het over ondernemers die als gevolg van de coronacrisis hoge schulden opbouwen. Ik zag op jullie website dat ook ondernemers bij jullie welkom zijn. Hoe denken jullie ondernemers te kunnen helpen?

Alyssa Doll: Het is ons gedurende onze jarenlange ervaring als bewindvoerder opgevallen dat er weinig bewindvoerderskantoren zijn die ondernemers willen en kunnen helpen, terwijl ondernemers hulp bij financiën net zo hard nodig kunnen hebben als de ‘gewone’ burger. Wij willen hierin geen onderscheid maken en ondernemers ook kunnen helpen bij het oplossen van financiële problemen.

Linda Faas: Zoals Alyssa al aangeeft, is dit precies waar wij voor staan. Dit doen wij door een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven om zo te kijken waar het misgaat. Hiervoor onderhouden wij nauw contact met de accountant. Daarnaast begeleiden wij de ondernemer bij het oplossen van de schulden.

Alyssa Doll: Je kunt hierbij denken aan: het treffen van haalbare betalingsregelingen met schuldeisers en het onderhouden van contact met de schuldhulpverlening tijdens de aanvraag van en toeleiding naar een schuldregeling en niet geheel onbelangrijk, het contact onderhouden met de accountant. Alle betrokken partijen omtrent de ondernemer moeten natuurlijk wel op de hoogte zijn van de stand van zaken van de betreffende ondernemer. Hiervoor is samenwerking en transparantie zeer belangrijk.

Wanneer dachten jullie bewindvoerder te worden?

Linda Faas: Toen ik op de middelbare school zat, keek ik naar het programma: ‘‘Een dubbeltje op zijn kant’’. Ik wist het toen zeker: ik wilde later graag hetzelfde werk doen als de budgetcoach van het programma! Op mijn zestiende liep ik stage bij een kantoor die zich bezighield met inkomensbeheer en bewindvoering. Op dat moment vond ik mijzelf nog heel erg jong voor dit vak, dus ben ik gaan studeren en mijn kennis gaan verbreden om de beste dienstverlening te kunnen bieden aan mijn cliënten.

Alyssa Doll: Hoe zal ik dit zeggen? Bewindvoering kwam voor mij op mijn pad. Ik was vroeger wel altijd al geïnteresseerd in programma’s zoals ‘‘Uitstel van executie’’ waarbij ik zag dat mensen in geldnood werden geholpen. Maar mijn voorkeur ging destijds toch uit naar het werken in de advocatuur. Echter miste ik in de advocatuur na verloop van tijd het sociale aspect, waardoor ik besloot een carrièremove te maken en als bewindvoerder aan de slag te gaan. Ik heb namelijk altijd al mensen willen helpen door niet boven, maar naast de cliënt te staan. Als bewindvoerder kan ik mijn ei daarin kwijt.

Wat vinden jullie het leukste aan het bewindvoerdersvak?

Linda Faas: Als ik voor mezelf mag spreken vind ik het opbouwen van een band met mijn cliënten het belangrijkste en tevens het leukste aan het bewindvoerdersvak.

Alyssa Doll: Daar sluit ik mijzelf bij aan. Ook de waardering die je van cliënten krijgt als je ervoor hebt gezorgd dat zij schuldenvrij of zelfredzaam zijn of dat zij het fijn vinden dat je een luisterend oor biedt, moet ook zeker benoemd worden.  

Linda Faas: Klopt, ook het feit dat geen dag hetzelfde is en wij afwisselend en breed georiënteerd werk verrichten vind ik erg leuk.

Alyssa Doll: Geen dag is inderdaad hetzelfde, waardoor je het werk als bewindvoerder met veel plezier kunt blijven uitoefenen en jezelf kunt blijven uitdagen.

Hoe ziet 072 Bewind en Inkomensbeheer er over vijf jaar uit?

Linda Faas: Wij hopen over vijf jaar te kunnen zeggen dat ons bedrijf succesvol is. Wij hebben de eerste cliënt dan hopelijk alweer moeten loslaten nu hij schuldenvrij en zelfredzaam is.

Alyssa Doll: Verder hopen wij jonge nieuwe bewindvoerders onze kennis en expertise te kunnen bijbrengen, zodat het negatieve imago van bewindvoering verleden tijd is!

Ben je benieuwd wat 072 Bewind en Inkomensbeheer voor jou kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op met Alyssa Doll en/of Linda Faas! En houd daarnaast ook goed de website en de social media kanalen van 072 Bewind en Inkomensbeheer in de gaten. De komende tijd zullen er diverse interessante en leuke artikelen worden gepost.