Achteraf betalen bij webshops is niet zonder risico

Bij steeds meer webshops kan gekozen worden voor achteraf betalen. Handig als het je nét deze maand financieel niet uitkomt om dat ene leuke kledingstuk te kopen en je door achteraf betalen volgende week jouw nieuwe kledingstuk al kunt dragen. Voordat je jouw digitale winkelmandje volgooit, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten; hoe veilig en handig is deze manier van betalen nu eigenlijk?

Hoe werkt achteraf betalen?

Bij ruim 600 bedrijven, zoals Bol.com, Wehkamp en Zalando is het mogelijk om achteraf te betalen. De bekendste aanbieders zijn Klarna, Riverty (voorheen Afterpay) en Billink. Onderstaand wordt de werking van deze betaaldiensten nader uitgelegd.

  • Klarna: bij achteraf betalen via Klarna dien je jouw bestelling binnen dertig dagen na de verzending van de bestelling te betalen. De factuur van Klarna wordt tegelijkertijd met jouw bestelling toegestuurd en je betaalt via een bankoverschrijving of met Ideal door in te loggen in de app ‘Mijn Klarna’. Indien je de bestelling wenst te retourneren, dan dien je dit via de website of de app van Klarna door te geven. Jouw betaling wordt dan gepauzeerd.
  • Riverty: bij achteraf betalen via Riverty ontvang je na de ontvangstbevestiging van jouw bestelling per e-mail een betaaloverzicht. Je hebt vervolgens twee weken de tijd om het openstaande bedrag te voldoen. De betaling dient via een bankoverschrijving plaats te vinden of via de Ideal-button in de digitale factuur. Mocht je de bestelling willen retourneren, dan dien je dit door te geven in de app van Riverty. Riverty wacht dan tot de retour bij de webshop is verwerkt.
  • Billink: na het plaatsen van een bestelling voert Billink een kredietwaardigheidscheck uit. Indien je door deze check komt, dan wordt de bestelling geaccepteerd. Na ontvangst van de bestelling heb je veertien dagen bedenktijd. Je ontvangt per e-mail een factuur en hebt vervolgens veertien dagen de tijd om deze factuur te betalen. Ben je toch niet tevreden over jouw aankoop, dan volg je de retourprocedure van de betreffende webshop.

Wat zijn de risico’s van achteraf betalen?

Achteraf betalen kan een prima uitkomst zijn als je van jezelf weet dat je het bedrag uiteindelijk – binnen de betaaltermijn – kan betalen. Helaas zien wij ook dat mensen, en dan met name jongeren, op de pof gaan leven. Veel mensen zijn zichzelf er niet voldoende van bewust dat achteraf betalen eigenlijk een lening is. Achteraf betalen is dan ook niet altijd zonder risico’s.

Eerder heeft NU.nl dit probleem aangekaart en aangegeven dat een ieder eerlijk naar zichzelf moet kijken. Als je bijvoorbeeld een rekening voor je uitschuift, omdat je deze rekening eigenlijk niet kunt betalen, is dat riskant. Deze manier kan een tijdje goed gaan totdat je te maken krijgt met tegenslagen. Mensen schatten de toekomst vaak rooskleuriger in dat het heden en vergeten dat er nog van alles kan misgaan. Er komt altijd een moment dat de auto of wasmachine stukgaat, je ineens lekkage hebt of je onverhoopt jouw baan verliest. Je zit dan krap bij kas en als de openstaande rekeningen van webshops (die je misschien vergeten was) er ook nog eens bij komen, dan liggen financiële problemen op de loer en zie je uiteindelijk geen uitweg meer hoe je deze financiële problemen moet oplossen.

Aanmaningskosten en achteraf betalen

Het is van belang dat je tijdig de openstaande rekeningen van achteraf betalen betaalt om te voorkomen dat er nog extra aanmaningskosten bovenop het bedrag van jouw bestelling komen. Volgens toezichthouder AFM krijgt circa 20% van de gebruikers van de achteraf betalen diensten hiermee te maken. Het gaat in deze gevallen gemiddeld om een boete van vijftien euro, maar dat bedrag kan blijven toenemen zo lang de betaling uitblijft. De achteraf betalen diensten zijn niet aangesloten bij de Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR) en zijn niet verplicht om een inkomenscontrole te doen. AFM stelt dat dit een verhoogd risico geeft op ‘schuldenstapeling’.

Waar moet je op letten bij achteraf betalen?

AFM geeft op haar website een aantal handige tips waarop je moet letten bij achteraf betalen:

  • Betalingsherinneringen worden vaak (alleen) per e-mail verstuurd. Houd daarom goed je mailbox in de gaten om te kijken wat de betaaltermijn is en wanneer die verstrijkt.
  • Betalingsherinneringen worden vaak niet verstuurd door de webshop, maar door de aanbieder van achteraf betalen. Wees je daar bewust van!
  • Achteraf betalen is minder geschikt voor aankopen die je niet kunt retourneren, zoals vliegtickets of etentjes, want dan zit je sowieso aan betaling vast.
  • Voorkom dat jouw rekening(en) word(t)(en) overgedragen aan een incassobureau. De aanbieder van achteraf betalen kan na één of meerdere betalingsherinneringen een incassobureau inschakelen. Dat bureau zal vervolgens proberen het openstaande bedrag bij jou te innen.

Maak jij ook regelmatig gebruik van achteraf betalen en ben je het overzicht van alle betalingen (volledig) kwijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat wij samen met jou kunnen kijken hoe wij jouw financiën weer op orde kunnen krijgen én geldproblemen – zowel nu als in de toekomst – kunnen voorkomen. 072 Bewind en Inkomensbeheer biedt zowel bewindvoering als budgetbeheer aan.